Στην πολιτική εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Erytha στον Καρφά, μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.
Συγκλονιστική ήταν η προσέλευση των Χιωτών, στην πολιτική εκδήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, στο Ξενοδοχείο Ερύθα στον Καρφά της Χίου.
Το πλήθος κόσμου, που ξεπερνούσαν τα 800 άτομα, έδειξαν την πραγματική αλλαγή του μεταναστευτικού στο νησί μας. Αφήνοντας πίσω τις παλιές εποχές του 2017-2018, που η έξαρση του μεταναστευτικού είχε καθηλώσει τα νησιά του Β. Αιγαίου και κάθε άλλο το νησί μας, φτάνοντας και τους 10.000 μετανάστες να καταπατούν πιθαμή προς πιθαμή την πόλη και τα χωριά μας, η σημερινή εικόνα μοιάζει σαν ψέμα.
Το μήνυμα ελήφθη. Η μεγάλη νίκη της Ν.Δ φαίνεται ότι ξεκινάει από αυτή την μεγαλειώδη συγκέντρωση.
Η Ομιλία του Υπουργού Νότη Μηταράκη:
Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ για την πολύ ζεστή σας υποδοχή.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας μιλάω σήμερα, στην 3η επέτειο της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μια περίοδο με σημαντική πρόοδο για τον τόπο.
Καλωσορίζω σήμερα τον υπέροχο κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, στη Χίο.
Το γαλάζιο νησί, στα δύσκολα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαίρομαι που βλέπω σήμερα τόσους παλιούς φίλους, συνοδοιπόρους στα δύσκολα.
Καλωσορίζω τα νέα παιδιά,που σήμερα έχουν έντονη παρουσία.
Χαιρετίζω όλους εσάς με τους οποίους ζήσαμε μια περίοδο έντονων προκλήσεων αλλά και αποφασιστικών δράσεων.
Απολογισμός 2019 – 2022 Εθνικό Επίπεδο
Με ευθύνη και αποφασιστικότητα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις.
Στην οικονομία, στην υγεία, στο μεταναστευτικό, στα εθνικά θέματα.
Με στόχο την κοινωνική ευημερία και συνοχή.
Δίπλα σε κάθε Πολίτη.
Οικονομία
Η χώρα μας, βρέθηκε το 2009 στην περιπέτεια των Μνημονίων. Ικέτες στο ΔΝΤ, όπως είχε πει προφητικά, το 1994, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Καθώς ολοκληρώναμε την δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή το 2014, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουμε την παραμονή στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα, μας έβαλε βαθύτερα στο αχρείαστο 3ο μνημόνιο και στο ασφαλιστικόΚατρούγκαλου.
Παρά τις δυσκολίες και τις επάλληλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η Κυβέρνηση μας υλοποίησε με συνέπεια μια πολιτική μείωσης φόρων και ελάφρυνσης των βαρών των Ελλήνων πολιτών.
Σήμερα ολοκληρώσαμε την φάση της ενισχυμένης επιτήρησης, αποχώρησε φέτος το ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Ανακτώντας ελευθερία κινήσεων.
Αλλά σε ένα περιβάλλον όχι μέτρων, αλλά στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Συνολικά, έχουμελάβει68 μέτρα φοροελαφρύνσεων και στήριξης των εισοδημάτων, δίνοντας εκ νέου αναπτυξιακή πνοήστο ελληνικό “επιχειρείν”.
Αντιθέτως, τα έργα και ημέρες ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παρακαταθήκη 27 νέων φόρων, που απομύζησαν τη μεσαία τάξη.
Μέτρα στοχευμένα και μετρήσιμα, όπως ο εισαγωγικός φόρολογικός συντελεστής 9% εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
Ημείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, ημείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα, ημείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, καθώς και ημόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Αλλά και διάφορα μέτρα ενίσχυσηςεργασιακών και επιχειρηματικών κλάδων, όπως η Αναστολή για 3 χρόνια του φόρου υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων, τα φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό των νέων μας.
Το υψηλό αφορολόγητο γονικής παροχής για να μην ξαναφορολογηθούν τα παιδιά μας για τα δικά μας κτήματα.
Περάσαμε την οικονομική κρίση της πανδημίας.
Μας έλεγαν «δεν δίνετε αρκετά». Αλλά εμείς προχωρήσαμε με σχέδιο και σύνεση.
Τελικά, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ελήφθησαν μέτρα συνολικού ύψους 43,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, χάρη στα οποία απετράπη ο κίνδυνος η πανδημία να οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας και των λουκέτων σε επιχειρήσεις.
Το αντίθετο, βλέπουμε την ανεργία να μειώνεται πλέον ταχύτατα στο 12,2%, το χαμηλότερο από το 2010!
Πανδημία
Ταυτόχρονα,δώσαμε έμφαση στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της αποσυμπίεσης του.
Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, μέσα σε αυτά τα χρόνια, με πάνω από 12.000 νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς.
Οι κλίνες Μ.Ε.Θ αυξήθηκαν από 557 το 2019 σε 1.300 περίπου σήμερα και συνεχίζει η αυξητική τους πορεία.
Οι δαπάνες για την Υγεία το 2019 ήταν 4 δισ., ενώ το 2022 διαθέτουμε για την Υγεία 6,4 δισ., συν 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αδιάσειστες αποδείξεις ότι το ΕΣΥ ενδυναμώθηκε και συνεχίζει να ενδυναμώνεται!
Η χώρα μας ανέπτυξε ταχύτατα μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική εμβολιασμού,δημιουργώντας τις ψηφιακές υποδομές για την υλοποίηση της. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr εξασφαλίστηκαν 21 εκατομμύρια ραντεβού για τους συμπολίτες μας.
Η επανάσταση του “αυτονόητου” δεν ήταν δεδομένη να σας θυμίσω στη χώρα μας.
Ψηφιακές υπηρεσίες που σήμερα απολαμβάνουμε και διευκολύνουν την καθημερινότητα μας, δεν υπήρχαν.
Μεταρρυθμίσαμε γρήγορα το κράτος μας και προχωράμε σε ολοένα και πιο βαθιές τομές.
Παράλληλα, εξασφαλίσαμε γρήγορα πληθώρα επιλογών σε εμβόλια, αλλά και σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, καθιστώντας τα διαθέσιμα δωρεάν σε πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές.
Στήριξη της Κοινωνίας
Σήμερα, δίνουμε έναν διαρκή αγώνα για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης και της επέλασης των ανατιμήσεων, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής.
Η Κυβέρνηση μας δημιουργεί αναχώματα πίσω από τα οποία μένουν προστατευμένοι οι Έλληνες πολίτες, αγρότες, επιχειρηματίεςαπέναντι σε μια παγκόσμια αβεβαιότητα.
Το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει προϋπολογίσει και διαθέσει η ελληνική Κυβέρνηση για τη θωράκιση των πολιτών από την ενεργειακή κρίση ισούται με το 3,7% του Α.Ε.Π. της χώρας.
Το ποσοστό αυτό συνιστά επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών.
Πλέον, συνολικά μέτρα ύψους 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022, στηρίζουν και ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα:
Η επιδότηση στο καύσιμο, για δεύτερη φορά, (Fuel Pass 2)που ανεβαίνει στα νησιά μας, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, στα 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα η Κυβέρνηση επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Άνοιξε η πλατφόρμα Power Pass και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν με τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022, επιστροφή που θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση που έχει κάθε καταναλωτής.
Με νέα νομοθετική παρέμβαση, από την 1η Ιουλίου απορροφάται έως και το 100% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα:
-Στους ευάλωτους καταναλωτές (περίπου 500.000 νοικοκυριά) θα απορροφάται το 100% της αύξησης.
-Σε όλα τα άλλα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
-Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.
Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάσει τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που αυτές επιστραφούν εφάπαξ.
Όμως, η διαρκής στήριξη της κοινωνίας διέρχεται και συστηματικών παρεμβάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αυτό κάνουμε με τη νέα Ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας κοινοποιείται ο χρόνος εργασίας ενός υπαλλήλου στα όργανα του κράτους και αναμένεται να μειώσει αισθητά την παραβατικότητα εργοδοτών.
Εθνικά Θέματα
Η χώρα μας, την ίδια στιγμή, έχει βρει έναν αταλάντευτο διασκελισμό και όσον αφορά τα εθνικά θέματα.
Έναν διασκελισμό που την καθιστά κινητοποιητή εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και της επιτρέπει, πλέον, να συνομιλεί από μια ισχυρή θέση.
Η Ελλάδα, σήμερα, έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της με την Αίγυπτο, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία.
Ταυτόχρονα, έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας.
Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία και προχώρησε-με τη πλειοψηφική σφραγίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου- στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η χώρα μας γιγαντώνεται, επεκτείνει τα όρια της, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα και εξοπλίζεται συνεχώς.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκηεκπληρώνει το χρέος της απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Για όλα αυτά, εμείς οι ακρίτες, νομίζω πως πρέπει να αναλογιστούμε διπλά τη σημασία τους.
Σήμερα, είμαστε διπλά περήφανοι διότι ζούμε σε μια χώρα που δεν φοβάται και δεν εκφοβίζεται, που δεν σκύβειμπροστά σε απειλές, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο στα εσωτερικά της ζητήματα.
Ούτε και πρόκειται να αποτελέσει ποτέ πρόσφορο έδαφος για οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίηησης του Μεταναστευτικού.
Προστατεύουμε τα σύνορα μας, όπως ακριβώς και την εθνική μας κυριαρχία.
Ναυτικό μίλι προς ναυτικό μίλι, μέτρο προς μέτρο, σπιθαμή προς σπιθαμή!
Και αναπόφευκτα το Μεταναστευτικό πρέπει να αναλυθεί στο πλαίσιο των Εθνικών Θεμάτων.
Θέση που εμφατικά δεν δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν 18/12/2021 ενημέρωσα την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας.
Θυμάμαι τον έντονο διάλογο μου με πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας ανέλυσε τους 3 στόχους ΣΥΡΙΖΑ περίοδο 2015-19.
“Το μεταναστευτικό είναι δυναμικό ζήτημα, αλλά χρειάζεται τρία πράγματα. Ανθρώπινα δικαιώματα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη στον ανθρώπινο πόνο, τήρηση διεθνούς δημοκρατικής νομιμότητας και σεβασμός στα γεωπολιτικά δεδομένα”,είχε πει τότε.
Δεν διαφωνώ.
Όμως από του στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, έλειπε το σημαντικότερο: έλειπαν οι τοπικές κοινωνίες, η Ελλάδα και οι Έλληνες.
Η δική μας υποχρέωση είναι πέρα και πάνω από όλα για την πατρίδα μας.
Θέση που επανέλαβα την προηγούμενη εβδομάδα στη LIBE, έλλειμα στο οποίο δεν αναφέρθηκε απαντώντας κανένας Ευρωβουλευτής της Αριστεράς.
Απολογισμός Χίος 2019-2022
Φίλες & Φίλοι,
Όπως σας είπα στην ομιλία μου στο Ομήρειο, στην παρούσα, πρώτη θητεία μου ως Βουλευτής Χίου της πλειοψηφίας, έχω ξεκάθαρες προτεραιότητες και πλέον μπορώ να μιλάω με έργα, όχι με προθέσεις.
Μιλάμε με αποτελέσματα, για αυτά «που έγιναν».
Μεταναστευτικό
Στόχος πρώτος, να αφήσει η Χίος το μεταναστευτικό πίσω της.
Να είναι παρελθόν οι σκηνές στη Σούδα, στο λιμάνι, στη πλατεία, στα χωράφια γύρω από τη ΒΙΑΛ.
Να μην μπορεί κανείς ξανά να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την καθημερινότητά μας με άναρχες καταστάσεις.
Όταν είπα πρόσφατα στη Βουλή ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, με ρώτησε ειρωνικά ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αν λύσαμε τις παγκόσμιες συγκρούσεις, οικονομικές ανισότητες, κοινωνικές αναταραχές, καταπίεση, κλιματική κρίση.
Δηλαδή τις αιτίες της μετανάστευσης.
Προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια πολυμερών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό που εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης στις δικές μας κοινωνίες.
Δεν πιστεύω στην Ευρώπη-φρούριο.
Αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε την εργαλειοποίηση, σε πολλά μέτωπα, ούτε τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.
Όμως, η Ευρώπη πρέπει να πρωτοστατεί και σε ανθρωπιστικές δράσεις για την παροχή προστασίας αλλά και στην προσέλκυση δεξιοτήτων μέσω οδών νόμιμης μετανάστευσης.
Ενέργειες στις οποίες η Ελλάδα, παρά την κρίση της παράνομης μετανάστευσης δρα, όταν το 2021 συμμετείχαμε με 850 άμεσες θέσεις για γυναίκες από το Αφγανιστάν.
Συγχρόνως προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες για την χορήγηση αδειών κυρίως εποχικής εργασίας, αλλά με κανόνες.
Ως προς τα τοπικά, δε θα πω πολλά.
Νομίζω, και οι πιο κακοπροαίρετοι βλέπουν την σημερινή κατάσταση, αναλογίζονται τις προκλήσεις που βιώσαμε και συγκρίνουν με τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμο ζητούμενο για τους αιρετούς η πολιτική αξιοπιστία.
Όπως επίσης κρίσιμο είναι η δύναμη, η αντοχή, να δεχθείς προσωπικό και πολιτικό κόστος όταν κάνεις αυτό που είναι το καλό για την πατρίδα σου.
Σας θυμίζω ακριβώς τι έλεγε το φυλλάδιο μου το 2019 για το μεταναστευτικό.
Και έγιναν πράξη όλα, όλα, τα σημεία που γραπτώς σας παρουσίασα.
Με ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη για κλειστά κέντρα.
Παραλάβαμε τη Χίο με 2.198 μετανάστες
Ζήσαμε την υπερδομή της άναρχης ΒΙΑΛ. Με απεριόριστη χωρητικότητα.
Σήμερα 225 παραμένουν, σε μια δομή 1014 ονομαστικών θέσεων.
Κλείσαμε τα διαμερίσματα – όπως δεσμεύτηκα,
ελέγξαμε την δομή καραντίνας – παρά τις ανέξοδες θεωρίες άλλων.
Ενώ, περάσαμε μια δύσκολη περίοδο εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού. Που συνεχίζεται φέτος πιο έντονα.
Η Χίος ξεπέρασε την μεταναστευτική κρίση, χάρη στην στρατηγική της Κυβέρνησης, το Λιμενικό και την ΕΛΑΣ.
Παρά τον πόλεμο, από την αριστερά, εντός και εκτός Ελλάδος
Είμαι ξεκάθαρος:
Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η μείωση των ροών
Καθώς και η αποσύνδεση από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού.
Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται μετανάστες στα νησιά αλλά για να φεύγουν γρηγορότερα.
Δεν είναι για να υπάρχουν μόνιμα διαμένοντες στα νησιά.
Αλλά για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.
Δηλαδή να προστατέψουμε την πατρίδα μας.
Αυτός ήταν και είναι ιστορικά ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε πρόσφατα την Κω, είδε τους τοπικούς φορείς.
Και κανείς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, δεν του έθεσε κανένα θέμα σχετικό με την μετανάστευση.
Ενώ όπως ξέρετε, λειτουργεί ήδη στην Κω, κλειστή ελεγχόμενη δομή.
Ενώ εμείς βιώνουμε κάποιες αντιδράσεις στη Χίο, τα υπόλοιπα νησιά αντιμετώπισαν και έλυσαν τα προβλήματά τους.
Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, συνεργαστήκαμε για το καλό των νησιών μας και βρήκαμε λύσεις.
Εδώ, μας διακρίνει η μιζέρια.
Από αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για πολιτικούς λόγους. Λόγω της δικής μου εντοπιότητας.
Νησιωτικό ΦΠΑ
Στόχος δεύτερος, η διατήρηση του Νησιωτικού ΦΠΑ.
Βάσει της νομοθεσίας που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, από 1/1/22θα είχε καταργηθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω & Λέρο.
Μετά από διαπραγμάτευση της Ελλάδος με τους Θεσμούς, καθώς η συμφωνία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μνημονιακή δέσμευση, καταφέραμε να μονιμοποιήσουμε το ΦΠΑ στη Χίο.
Όπως δεσμεύτηκα στην πλατεία το 2015, ότι το θα στηρίξω το νησιωτικό ΦΠΑ, και το κάναμε πράξη.
Προστατεύοντας την αγοραστική δύναμη των κατοίκων των νησιών μας.
Επίσης μεγάλη επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης είναι, ότι από το 2025, θα μας δώσει την δυνατότητα αποσύνδεσης του νησιωτικού ΦΠΑ από το μεταναστευτικό και,παράλληλα, την διεύρυνσή του.
Με κατεύθυνση προς τις Οινούσσες και τα Ψαρά, που αδικήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ.
Έργα Υποδομών
Στόχος Τρίτος, μεγάλο στοίχημα ήταν η ολοκλήρωση των έργων της γενιάς μας.
Έργα τα οποία συζητούσαν οι γονείς μας.
Πρόοδος έχει γίνει σε όλα τα μεγάλα έργα, όλα έχουν μπει σε μια διαδρομή ολοκλήρωσης.
Αεροδρόμιο
Μέσα σε τρία μόλις χρόνια καταφέραμε όλα όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Ολοκληρώθηκαν όλες οι αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές και αρχαιολογία). Ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες. Βρέθηκε η απαιτούμενη επιπλέον χρηματοδότηση. Προκηρύχθηκε και συμβασιοποιήθηκε ο διαγωνισμός. Και πλέον, όλοι βλέπουμε το έργο να υλοποιείται και μάλιστα, εντός χρονοδιαγράμματος.
Παράλληλα, το έργο της βελτίωσης και επέκτασης των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Ολοκληρώθηκαν όλες οι αδειοδοτήσεις. Βρέθηκε η επιπλέον απαιτούμενη χρηματοδότηση. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, έχει αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί η σύμβαση και για το κτήριο.
Τελωνείο – πύλη Σέγκεν
Πολύ σημαντικό έργο, με χρηματοδότηση 3 εκ από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Το Τελωνείου της Χίου, η δεύτερη πύλη εισόδου του νησιού μας αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο για το νησί μας, οι μελέτες για τη λήψη όλων των απαιτούμενων αδειών είναι σε φάση εκτέλεσης με σκοπό τη δημοπράτηση του έργου εντός του 2022.
Νέο Δικαστικό Μέγαρο
Προχωρά ταχύτατα.
Ένα ακόμη έργο που βάλτωνε επί χρόνια είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Εμείς πετύχαμε
(α) να παραληφθεί η παλαιά εργολαβία,
(β) να παρατείνουμε την παραχώρηση της έκτασης,
(γ) να εξασφαλίσουμε την επιπλέον απαιτούμενη χρηματοδότηση,
(δ) να προκηρύξουμε και να συμβασιοποιήσουμε το διαγωνισμό
και πλέον η υλοποίηση του έργου προχωράει ταχύτατα.
Παράλληλα, προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε την επισκευή του υφιστάμενου Πρωτοδικείου στο λιμάνι της Χίου, με
την ολοκλήρωση των μελετών και των αδειοδοτήσεων,
τη διασφάλιση της χρηματοδότησης,
την προκήρυξη και τη συμβασιοποίηση του έργου.
Κόρης Γεφύρι
Το έργο στο Κόρης Γεφύρι ορθά λέγεται το δικό μας γεφύρι της Άρτας. Μετά από χρόνιες καθυστερήσεις, το έργο πλέον βρίσκεται στην τελική του ευθεία.
Οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές απαιτήσεις για την ολοκλήρωση του έργου.
Εξασφαλίσθηκε επιπλέον χρηματοδότηση.
Και πλέον έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την οριστική περάτωση του έργου, ώστε να λυθούν τα προβλήματα ύδρευσης της πόλης της Χίου.
Αναμφίβολα τα έργα αυτά, τα οποία σέρνονται για δεκαετίες, όταν ολοκληρωθούν θα έχουν πολλούς πατεράδες.
Αναμφίβολα πολλοί βάλανε από ένα πετραδάκι, έτσι γίνονται τα μεγάλα έργα.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των έργων και η ολοκλήρωση γίνεται στην περίοδο Μητσοτάκη. Όπως δεσμεύτηκα το 2019, απέναντι σας!
Τοπική Οικονομία
Εκτός από τα μεγάλα έργα υποδομής, έχουμε στηρίξει με πολλές δράσεις και την τοπική οικονομία.
Διαφυλάξαμε την αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού της μαστίχας προστατεύοντας τους μαστιχοπαραγωγούς.
Μειώσαμε τη φορολογία και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όσους εμπλέκονται στην συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή στην ΕΜΧ.
Διατηρήσαμε τη σύνταξη των συνταξιούχων, που συνεχίζουν και ασκούν το επάγγελμα του μαστιχοπαραγωγού.
Ενισχύσαμε την τουριστική προβολή του νησιού μέσω του ΕΟΤ με διαφημιστική καμπάνια και το 2021 και το 2022, μέσα από χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
Ενισχύσαμε τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες μέσα από το Πρόγραμμα «Τρίτσης» με τη χρηματοδότηση 12 έργων ύψους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, χρηματοδοτήσαμε το Δήμο Χίου με 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημιώσεις συνεπεία του μεταναστευτικού και για 9 έργα υποδομής.
Τέλος, στο πλαίσιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας, η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας για τους οποίους προκηρύχθηκαν την άνοιξη τα νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
Στόχος η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού που θα δώσει κίνητρα για νέες επενδύσεις, θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξητων νησιών μας και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσειςτης κλιματικής αλλαγής.
Τοπική Παιδεία και Υγεία
Στα θέματα παιδείας, και στη Χίο, εφαρμόστηκε με επιτυχία το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης κατά την περίοδο της πανδημίας.
Επίσης, αυξήσαμε τη δυναμικότητα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο, έτσι τα παιδιά μας μπορούν και σπουδάζουν, χωρίς να φύγουν από τον τόπο μας.
Ενώ, σύντομα, θα λειτουργήσει το 7ο Πειραματικό ΙΕΚ της χώρας στη Χίο.
Παράλληλα, ο Δήμος Χίου θα ανακαινίσει το 3ο Γυμνάσιου Χίου, ένα έργο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εδώ στη Χίο, αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα την πανδημία στο νησί μας. Στηρίξαμε ουσιαστικά τη λειτουργία του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου.
Διπλασιάσαμε τα κρεβάτια ΜΕΘ από 3 σε 6.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου παραχώρησε τρεις οικίσκους για τη δημιουργία επιπλέον 44 κλινών για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID.
Αυξήσαμε το επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείου, με ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, κατά περίπου 44 άτομα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω COVID.
Ενώ ως προς την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, ήδη ένας νέος οδηγός έχει αναλάβει εργασία στη Βολισσό και παράλληλα, προχωράει νέα προκήρυξη για επιπλέον στελέχωση του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.
Προοπτική – Χίος 2022-2027
Κυρίες & Κύριοι,
Η ομιλία επικεντρώθηκε στον απολογισμό της τριετίας.
Όχι σε καταιγισμό υποσχέσεων αλλά σε απαρίθμηση έργων και αποτελεσμάτων.
Ούτε σε εύκολα συνθήματα, αλλά σε συγκεκριμένα έργα.
Προχωρήσαμε έργα που συζητάμε εδώ και δεκαετίες. Αντιμετωπίσαμε την κρίση που βούλιαξε το νησί νέος.
Και τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον νέος Χίου, των Ψαρών και νέος Αιγνούσας.
Έχουμε το πλαίσιο:
Τα έργα υποδομής, το νησιωτικό ΦΠΑαποτελούν βάση.
Η επίλυση του μεταναστευτικού,απαραίτητη προϋπόθεση.
Σημαντικό το νέο χωροταξικό σχέδιο νέος Χίου, το οποίο τώρα ξεκινάμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εργαλείο ο Νέος αναπτυξιακός, με χρηματοδότηση έως 70% για τη Χίο που ξεκινά φέτος.
Το ζητούμενο είναι η συνολική, η ολιστική αξιοποίηση.
Αυτά πρέπει να συζητάμε και θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες.
Τουρισμός, Ναυτιλία, Πρωτογενής παραγωγή, καινοτομία.
Συνδυασμός με την εκπαίδευση.
Εκεί βρίσκεται το επόμενο βήμα για το νησί μας.
Ένα νησί με ιστορικό παρελθόν, δημιουργικό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον.
Προσωπικό
Φίλες & Φίλοι,
Γύρισα με την Μαρία στην Ελλάδα το 2010, λίγους μήνες μετά γεννήθηκε η Ελισάβετ μας.
Θυμάμαι την βάπτισή της στο Κάμπο το 2011.
Σε μια εποχή που δεν είχα ακόμα πολιτευτεί.
Τα έντονα συναισθήματα, πέρα της οικογενειακής ευτυχίας, που δημιουργεί ο Κάμπος.
Την έντονη παράδοση του τόπου μας, την ιστορική συνέχεια.
Ένα κλίμα που σου προσδίδει την ενέργεια να πράξεις, να δράσεις, να συμβάλεις στο παρόν και στο μέλλον αυτού του τόπου.
Αυτό τελικά θα μείνει, αν μείνει στο τέλος, η αίσθηση ότι έβαλες και εσύ ένα πετραδάκι σε αυτό τον αγιασμένο τόπο.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Οδηγό μου σε δύσκολες στιγμές, που αυτονόητα έζησα, σε αυτή την διαδρομή.
Πάντα με την επίγνωση ότι η πολυπλοκότητα των στιγμών, απαιτεί ψυχραιμία, καλή ανάλυση, και επιμονή.
Με εμπιστοσύνη στον άξιο Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Που κρατά σταθερά το τιμόνι σε δύσκολους καιρούς.
Κυρίες & Κύριοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, τον καθένα και την καθεμία χωριστά. Όλους όσοι είμασταν μαζί στα δύσκολα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ 2015-19.
Όλους όσοι μου δώσατε απλόχερα την εμπιστοσύνη σας.
Σταθήκαμε μαζί στα δύσκολα.
Κάνω παράλληλα πρόσκληση σε όλους τους Χιώτες, να έρθουν να αλλάξουμε μαζί τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες.
Να αφήσουμε πίσω την μιζέρια του παρελθόντος, μιζέρια που μας κράτησε πίσω εδώ και δεκαετίες.
Η Χίος έχει δυνάμεις, έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει προοπτική.
Αυτή η προοπτική θέλω να ενεργοποιήσει τα νέα παιδιά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στο νησί.
Οι Χιώτες εμπιστεύονται τα αποτελέσματα της πολιτικής μας.
Οι Χιώτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προχωράμε και συνεχίζουμε,
προχωράμε μαζί!